Skrzynki jednorazowe

40x60x18

Przeznaczenie: kalafior, kapusta
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Skrzynki jednorazowe

40x60x20

Przeznaczenie: sałata
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Skrzynki drewniane

40x60x16

Przeznaczenie: sałata
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Skrzynki drewniane

40x60x12

Przeznaczenie: rzodkiewka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Skrzynki drewniane

40x60x10

Przeznaczenie: truskawka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Skrzynki drewniane

40x60x22

Przeznaczenie: jabłko
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej

Opakowania jednorazowe

30x50x20

Przeznaczenie: gruszka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki drewniane

30x50x25

Przeznaczenie: jabłko
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki drewniane

30x50x27

Przeznaczenie: kapusta, sałata
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki drewniane

30x50x10

Przeznaczenie: truskawka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki jednorazowe

30x50x12

Przeznaczenie: rzodkiewka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki jednorazowe

30x50x18

Przeznaczenie: śliwka, brzoskwinia
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Skrzynki jednorazowe

30x40x20

Przeznaczenie: brokuła
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej 

Opakowania jednorazowe

30x50x12

Przeznaczenie: truskawka, śliwka, czereśnia
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej o grubości 3mm (jednostronnie laminowana)

Opakowania jednorazowe

20x30x12

Przeznaczenie: truskawka, pieczarka, porzeczka
Dno: ażurowe lub jednolite z płyty pilśniowej 

 

 


 

Łuszczki, skrzynki drewniane – o czym musisz wiedzieć?

Owoce i warzywa w czasie przewozu wymagają szczególnej dbałości, która wynika z naturalnej dla nich niskiej podatności transportowej. Jeśli więc go planujesz, musisz pamiętać, że świeży towar jest szczególnie wrażliwy na pewne czynniki. Najważniejsze wśród nich to temperatura, wilgoć, czas podróży oraz dostęp do światła i tlenu. Nie bez znaczenia pozostają również uszkodzenia mechaniczne, którym można zapobiegać, wybierając sprawdzone łuszczki drewniane.

Chcąc bezpiecznie przewieźć świeży towar, w sposób szczególny musisz pochylić się nad zapewnieniem mu odpowiednich warunków. Odpowiednio dobrane skrzynki na warzywa i owoce, właściwy samochód, uważna segregacja – to wszystko ma ogromne znaczenie. O czym musisz wiedzieć, jeśli planujesz transport owoców i warzyw?

O co dbać przy transporcie owoców i warzyw?

Przede wszystkim pamiętaj, że zarówno owoce, jak i warzywa, pozostają bardzo wrażliwe na temperaturę. Jej nagłe i/ lub duże wahania mogą wpłynąć na ich jakość. Należy więc zadbać o jej stałość. Pamiętaj także, że łuszczki drewniane z owocami lub warzywami powinny być schładzane niemal od razu po zbiorze. Dlaczego to takie istotne? To najskuteczniejszy sposób na spowolnienie procesu oddychania, który przedłuża żywotność towaru świeżego. To właśnie odpowiednio niska temperatura potrafi skutecznie spowolnić lub nawet zatrzymać zachodzące w roślinach zmiany fizyczne lub biochemiczne.

Zwróć również uwagę, by skrzynki drewniane z owocami i warzywami miały zapewnione właściwe warunki chłodnicze przez całą drogę. Poszczególne gatunki mają jednak różne co do tego wymagania. Dlatego ważne jest, by bardzo skrupulatnie posegregować zbiory. Wykorzystaj łuszczki drewniane i opakowania jednorazowe, dzięki którym cały podział będzie przejrzysty dla ciebie i kierowcy.

Dobra informacja jest taka, że transport owoców i warzyw w XXI wieku jest naprawdę wygodny. Nowoczesne rozwiązania technologiczne sprawiły, że dysponujemy specjalnymi środkami transportu. Samochody posiadają niezbędną chłodnię, która dodatkowo pozwala na stałe monitorowanie warunków w pace. Dzięki temu przewożone łuszczki drewniane pełne owoców znajdują się w idealnej temperaturze. Dla podniesienia komfortu kierowca ma dostęp do raportu w czasie rzeczywistym. Niezwłocznie zareaguje więc, jeśli warunki termiczne niepokojąco się zmienią.

Owoce i warzywa mają również wymagania względem wilgotności powietrza. Jeśli więc nie zadbasz o właściwe warunki ich przewozu, znacznie skróci się ich żywotność. Przed zbiorami lepiej zapoznać się z wymogami dotyczącymi poziomu wilgoci dla poszczególnych gatunków i odmian. Nikt nie chciałby, by skrzynki drewniane pełne owoców i warzyw musiały zostać wyrzucone po podróży.

Większość owoców i warzyw akceptuje wilgotność względną na poziomie 90-95%. Pamiętaj jednak, że od każdej normy są wyjątki. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku. Musisz wiedzieć, że:

  • łuszczki, w których przewozisz owoce zielone, bez problemu można transportować w bardzo dużej wilgotności – akceptują nawet poziom zbliżony do 100%,
  • skrzynki drewniane z warzywami trwałymi dobrze znoszą jedynie niską wilgotność – aby towar się nie zepsuł, zadbaj o poziom poniżej 70%.

Dlaczego to takie ważne? Warzywa i owoce transportowane w nieodpowiednich warunkach mogą więdnąć lub kiełkować. Dbając o odpowiednią wilgotność, unikasz również rozwoju niebezpiecznej dla zdrowia pleśni.

Kolejną ważną kwestią, o której musisz pamiętać, decydując się na przewóz owoców lub warzyw, jest etylen. To bowiem gaz odpowiedzialny za wszelkie procesy dojrzewania i starzenia się twoich produktów. Jest jednym z głównych czynników regulujących ilość chlorofilu w roślinach. Odpowiada za m.in. opadanie liści czy kiełkowanie. Oczywiście, cała roślinność samoczynnie wydziela etylen, ale w takich ilościach, by móc sobie z nim poradzić. Musisz więc zdawać sobie sprawę, że segregacja w przewozie produktów świeżych jest koniecznością. Łuszczki z warzywami odpornymi powinny być przewożone w innym transporcie niż skrzynki drewniane z wrażliwymi owocami.

Wszystkie łuszczki, w których przewozisz owoce i warzywa, musisz bezwzględnie zabezpieczyć przed działaniem słońca. Ekspozycja na promienie, jeśli trwa zbyt długo, znacząco przyspiesza proces dojrzewania. Z pewnością nie chciałbyś, by w drodze doszło do ich zupełnego zestarzenia się. Zwróć również uwagę, by skrzynki drewniane z owocami czy warzywami zabezpieczyć odpowiednio przed uszkodzeniami mechanicznymi. To bywa naprawdę niełatwe, zwłaszcza gdy trasa jest dość długa, jednak jednocześnie bardzo istotne jest, by towar dotarł na miejsce nienaruszony. Wybieraj więc łuszczki od sprawdzonych producentów.

Owoce i warzywa są rzeczywiście wymagającym produktem. Jeśli planujesz ich transport, musisz zadbać o odpowiednie warunki. Jeśli chcesz dostarczyć towar najwyższej jakości i zyskać na jego sprzedaży, wybieraj odpowiednie skrzynki drewniane – trwałe i we właściwym rozmiarze. Precyzyjnie segreguj gatunki o podobnych wymaganiach termicznych. W szczególny sposób zadbaj o właściwy poziom wilgotności i ogranicz dostęp tlenu i światła.